Svindel

Daglig blir noen av våre kunder forsøkt svindlet. Her gir vi deg noen tips om hvordan man kan unngå noen de vanligste svindel metodene.

Frykter du at du har blitt svindlet?

Når du har blitt utsatt for svindel teller hvert minutt. Ta derfor kontakt med banken så raskt som mulig. Desto raskere banken blir varslet, desto større sjans har man for å begrense skadeomfanget.
Noen kvier seg for å si fra om svindel fordi de er flaue over å ha blitt lurt, men dette er noe som kan skje alle. Svindlerne benytter metoder som er designet for å lure folk, og de endrer stadig form. Ved å melde i fra kan du redusere skaden og kanskje også bidra til at andre ikke blir utsatt for det samme.  

Ikke gi fra deg BankID-koder eller passord!

I dag er det slik at de fleste betalinger må bekreftes med BankID. Det har gjort at svindlerne har blitt veldig interessert i å få tak i dine koder og passord.
En utbredt svindelform er at svindlerne tar kontakt med sine offer og utgir seg for å være bank eller politi. Det skapes ofte et inntrykk av hast slik at offeret ikke rekker å tenke. Det viktige er at man husker dette: Ingen skal ha dine BankID-koder eller passord! Det inkluderer dine nærmeste, banken, politi eller andre myndigheter.

Falske lenker

For å få tak i din BankID- eller kort-informasjon, lager ofte svindlere falske nettsider.

Dette er sider som er laget for å se ut som legitime sider, men som sender informasjonen din rett til svindlerne istedenfor den du tror du sender den til. For å få deg til å besøke disse sidene, sender svindlerne deg gjerne en e-post hvor de utgir seg for å være noen andre, f.eks banken, post, Nav eller andre aktører som du kanskje har noe med å gjøre. Budskapet er utformet for å få deg til å klikke på en lenke, noe de gjerne gjør ved å stresse deg, skrive at det haster, true med å sperre kundeforhold, at du kan tape penger og lignende. Det kan også være at de forsøker å friste deg, ved å si at du har mottatt en pakke, skal få en premie, at du har en melding som venter osv.

Slike nettsider og e-poster kan være vanskelig å identifisere, men det finnes noen triks.

Kjærlighetssvindel

Møtt den store kjærligheten på nettet? Det kan raskt bli det store sviket.
En av de mest utspekulerte svindelsmetodene er såkalt "Kjærlighetssvindel". Du møter noen på nettet, dere prater masse og utvikler en relasjon. Så en dag trenger plutselig vedkommende penger. Kanskje for å dekke gjeld, helseutgifter eller kanskje for å kunne kjøpe flybillett for å møte deg. Det sies at "kjærlighet gjør blind", og dessverre finnes det folk der ute som er villige til å utnytte dette for å svindle deg. 

Investeringssvindel

Å øke saldoen på kontoen er noe de fleste drømmer om. Men noen investeringsmuligheter er faktisk for gode til å være sanne.
De dukker stadig opp på nettet; annonser for fantastiske investeringsmuligheter. Gjerne så gode at "bankene ikke vil at du skal vite om dem", eller med navnet til en kjendis som har tjent store penger på dette. Eller du blir kontaktet av noen som har en unik mulighet bare for deg. Svindlerne utnytter drømmene våre og benytter fancy ord for å få deg til å gi dem sparepengene dine. I de senere årene har spesielt lovnader om stor avkastning fra krypto-investering vært utbredt. Vi har også sett flere tilfeller hvor man først blir tappet for penger, så ber svindlerne om kortinformasjon for å kunne overføre gevinst, noe som selvsagt virker fristende for offeret, men som de bruker for å tappe deg for enda mer penger.