Hopp til innholdet
Liten jente smiler mens hun peker ansiktet ut av et bilvindu
Er du klar for bilferien? 
Bilforsikring

Sikker sommerkjøring

Vi gir deg 8 tips til hvordan du får en sikker tur på veien i sommer.

8 tips til en trygg biltur

1. Ta turen innom verkstedet før du drar på tur

Fullastet bil, varmt vær og mange timers kjøring i strekk, er en voldsom belastning på bilen. Det er ikke gøy å stoppe midt i en bilkø i Tyskland eller at radiatoren koker midt på Hardangervidda.

Motorstopp og mekaniske skader forhindres som regel dersom du sørger for at bilen din blir sjekket før du drar.

2. Sjekk lykter og dekk

Sjekk lyktene på bilen din, og se over dekkene. Dekkmønsteret må være minst 1,6 mm dypt, men ekspertene anbefaler at du bytter dekk ved 3 mm.

Og glem for all del ikke reservehjulet eller punkteringsskum.

3. Pakk smart - tenk vektfordeling 

Pakk fornuftig når du skal på tur. Takboksen skal kun brukes til lette ting. Tung bagasje må plasseres lavt og så langt frem som mulig.

Tenk at det skal være minst mulig forflytninger hvis du må bråbremse, for løse ting kan fort gjøre skade. 

4. Ha en realistisk plan - ikke stress

I rundt halvparten av dødsulykkene ved norske veier er høy fart medskyldig i ulykken, ifølge Trygg Trafikk. Husk at du har ferie - det er helt unødvendig å stresse.

Regn ut kjøretiden med en realistisk hastighet når du planlegger turen. Da får du til både pauser og uforutsette trafikkforhold.

5. Ta vare på barna

Ingenting er mer stressende enn skrikende barn i baksetet. Planlegg turen slik at alle får det hyggelig. Drikkevarer, snacks, lesestoff og spill er sikre vinnere. Eller hva med å høre på en lydbok som hele familien kan kose seg med? 

6. Lås bilen når du forlater den 

Alltid lås dører og bagasjerom hvis du forlater bilen. Om du må legge igjen verdisaker, så husk å sikre at de ligger i et lukket og låst hanskerom eller separat låst bagasjerom.

7. Har du kontroll på forsikringene?

Både bil- og reiseforsikringen dekker deg i inn- og utland. Hvis du trenger veihjelp i Norge, ring oss på telefon 62 51 83 88, så hjelper vi deg videre.

Om du får behov for veihjelp i utlandet, kontakter du samarbeidspartneren vår SOS International på telefon 22 22 77 06. Hvis du lagrer numrene nå, så slipper du å lete etter dem når det gjelder.

8. Husk Grønt kort

I tillegg er det et godt tips å huske Grønt kort. Det koster ingenting, og er et bevis for at du har ansvarsforsikring. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet, er det den norske bilansvarsloven som gjelder.

Hvis en annen bil er ansvarlig for kollisjonen, kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov. Grønt kort bestiller du enkelt når du er logget inn i nettbanken.

Du trenger bare å gå inn på det kjøretøyet du skal bestille Grønt kort på og klikke på Bestill Grønt kort. 

 

God tur!

Visste du at?

Rundt 900 000 skandinaviske bilister får veihjelp fra SOS International hver sommer.

Husk grønt kort

Grønt kort er et internasjonalt forsikringskort som bekrefter at du har gyldig ansvarsforsikring. Kortet gjør det enklere for deg å bevise at du har forsikring og kan gjøre situasjonen lettere hvis du er i et et trafikkuhell.

Les mer om grønt kort her